Kenal....

Posted on 4:14 AM by PeJuaNg IsLaM

Zat Allah dpt diketahui dgn menggunakan akal fikiran bahkan dapat dikenali dengan penglihtan semasa berada di dalam syurga nanti. Perkara ini merupakan nikmat dari-Nya serta belas kasihan untuk orang2 yg berbakti kepada-Nya, juga sebagai penyempurnaan nikmat yg dikurniakan-Nya iaitu dgn menyaksikn sendiri wajah-Nya Yang Maha Mulia.


Dia adalah tuhan yg Maha Luhur, Maha Hidup, Pemaksa, Pemberi Balasan, yg tidak akan dihinggapi sifat lalai serta lemah, tidak mengantuk ataupun tidur, juga tidak rosak atau mati. Dia adalah Tuhan Yg Maha Satu dan Sendiri dlm mncpta dan mbuat segala yg baru, Maha Esa dlm mjdikan dan mbntuk sesuatu.

Dia Maha mngetahui segala sesuatu, meliputi segala perkara atau peristiwa yg terjadi, melalui dari dasar tanah hingga ke puncak langit, tidak terhalang daripada penglihatan-Nya sekalipun seberat debu yang ada di bumi ataupun di langit, bahkan Dia mengetahui pergerakan seekor semut hitam pada waktu malam yg kelam, yg bjln di atas batu licin yg berwarna hitam.

Dia mngetahui bagaimana gerakan debu di tgh2 cakerawala ini. Dia Maha Mengetahui segala yg drahsiakan atau yg dsembunyikan. Dia jga Mengetahui apa2 yg terlintas dalam kalbu, apa2 yg tergerak dalam ingatan ataupun rahsia yg dsembunyikan. Semua itu dimakluminya dengan sifat ilmu-Nya yg dahulu sejak azali. Sifat yg sedemikian ini telah dimiliki oleh-Nya sejak dari azali.

Allah Maha Mengetahui terhadap segala yg wujud, Maha Pengatur segala yang terjadi, maka tidak ada sesuatu pun yg berlaku dalam kerajaan dan pemerintahan-Nya, melainkan semuanya itu pasti bersebab ditetapkan oleh qadak dan takdir-Nya, dengan kebijaksanaan dan kemahuan-Nya.

Oleh sbb itu, apa shj yg dikehendaki-Nya tentu terlaksana dan apa yg tidak dikehendaki-Nya tentu tidak dapat dilaksanakan dan tidak ada yg dpt menghlg kptsn yg telah dtetapkan oleh-Nya. Tidak ada sesuatu makhluk pun yg dpt menyalahkan hukum-Nya.

Allah Maha Mendgr dan Maha Melihat. Tiada sesuatu pun yg terhlg dari pendgran-Nya, sekalipun halus. Tiada satu pun yg terhlg dari penglihatan-Nya, sekalipun amat kecil saiznya. Pndgran-Nya tidak tbatas dgn jrak yg jauh da penglhatan-Nya pula tidak terbts kerana ketiadaan cahaya atau gelap.

Pendgran serta penglihatan-Nya itu tidaklah sama dgn pndgran atau penglihatan yg dimiliki oleh makhluk, sebagaimana zat-Nya juga tidak menyamai zat yg dimiliki oleh makhluk ciptaan-Nya.

Allah Maha Berfirman, Pemberi Perintah dan Larangan, Pemberi Janji dan Ancaman. Al-Quran, Taurat, Injil, dan Zabur adalah kitab yg diturunkan oleh-Nya kepada para rasul-Nya dengan cara berfirman yg merupakan sifat zat-Nya dan bukan merupakan makhluk daripada sekian makhluk-Nya yg lain.

Bahawasanya, al-Quranadalah firman Allah yg bkan makhluk. Jika al-Quran adalah makhluk, tentulah al-Quran akan rosak dan hilang. Al-Quran bukan pula sifat daripada makhluk, sebb jka demikian sifatnya, sudah tentu al-Quran akan musnah.

0 comments:

Post a Comment